Historiek

HET ONTSTAAN

In november 1995 kwam een handvol Assese jongeren samen, op uitnodiging van een koppel dansleiders, met de bedoeling hun zaterdagavond nuttig en aangenaam door te brengen, al dansend. Niet in dancings of op fuiven, maar in een jeugdlokaal ('t Mallepietje). Het 'volksdansen' zouden ze meteen 'ns gaan ontdoen van het er nog steeds op klevende oubollig imago. Geen geitenwollen sokken, geen klompen of bolletjeszakdoeken, geen kanten rokjes zouden eraan te pas komen. Aanknopen met oude tradities, dat wilden ze wel. Maar op hun manier: omwille van het amusement. Stijve kostuums en dril-repetities pasten niet in die filosofie.

relegem 07

Zo groeide volksdansgroep Mallepietje. Ook letterlijk. De spreekwoordelijke 'twee man en een paardenkop' van in het begin evolueerden al snel tot een grote diverse groep met vooral veel jongeren, zonder oudere mensen uit te sluiten. Enkele dansers namen hun oude instrumenten vast of begonnen instrumentenles te volgen - doedelzak of trekzak - geïnspireerd door de dansmuziek en door de bezoeken aan volksbals in Gooik, het Mekka van de Vlaamse volksmuziek. Op die bals werden baldansen aangeleerd. Sinds de mensen van Mallepietje die zelf onder de knie hebben, en ze die her en der spontaan demonstreren tijdens folkoptredens, krijgen ze regelmatig de vraag dansinitiaties te geven. Om ook andere mensen te besmetten met de folk-microbe.

 

VAN 2000 TOT NU

In de schoot van Mallepietje ontstond in 2000, bij het vijfjarig bestaan van de groep, het Dansend Folk-project: een cd waarop jonge folkgroepen zich muzikaal konden uitleven. Dansend Folk is, binnen de evenzeer Assese vzw 't Smiske - waarmee Mallepietje graag en nauw verbonden blijft - een eigen leven gaan leiden met maandelijkse optredens en dansavonden en een tweede cd in het voorjaar van 2003.

En dansgroep Mallepietje? Die danst ondertussen lustig voort op vrijdagavond, voor het plezier en met veel enthousiasme.


 

3900